MIT IS EGYÜNK?

„SZÓVAL AKKOR MIT EHETEK ÉS MIT NEM?”


Az igazán egészséges étkezéshez elsősorban növényi alapú táplálkozásra térjünk át. Együnk rengeteg... 

- LEVELES ZÖLDETspenót, sóska, mángold, rukkola, bébikel, tyúkhúr, salátafélék (madár-, jég-, tölgy-, fejes-, stb.), káposztaféléket…

ZÖLDSÉGETsárgarépa, fehérrépa, tök, karfiol, brokkoli, kukorica, burgonya, hagymafélék, spárga, zeller, cékla, cukkini, padlizsán, uborka, paradicsom, paprika, kelbimbó…

HÜVELYESEKETbabfélék (zöld-, tarka-, mungó-, fekete-, stb.), sárga lencse, vörös lencse, barna lencse, csicseriborsó, borsó...

GYÜMÖLCSÖKET (szezon szerint): barack, körte, szilva, meggy, cseresznye, dinnye, szőlő, alma, eper, málna, szeder, banán, narancs…

TELJES ÉRTÉKŰ GABONÁKATtönkölybúza, rizsfélék, árpa, rozs, köles, quinoa, bulgur, zab… 

- CSÍRÁKAT ÉS MAGVAKAT: különböző csíráztatott magocskák és növényi "csodamagok", mint azték zsálya (chia), goji bogyók, lícium, tökmag, lenmag, dió, mogyoró, mandula...


- GOMBAFÉLÉKETa csiperkétől a sörélesztőig...

A legnehezebb kérdés az átálláskor az szokott lenni hogy mégis milyen formában fogyasszuk a fentebb felsoroltakat. (Az oldalon megtalálható, folyamatosan bővülő receptjeink inspirációt és segítséget jelenthetnek ebben.) Az interneten is számos recept közül keresgélhetünk, vagy csak gondoljunk olyan ételekre, mint:

- zöldséglevesek
- krémlevesek
- főzelékek
- rakott zöldség
- rizses és tésztás ételek
-  különböző lecsók
- kenhető és mártogatós krémek
- gabonakásák
- müzlik és puffasztott gabonapelyhek
- olaj nélkül készített zöldségfasírtok
- hummusztálak
- zöldséges tekercsek, burritók
- indiai (fűszerezésű) ételek
- közönséges saláták
- taboule jellegű saláták
- vegyes tálak
stb.

Néhány további alapvető szabály...

- Alapvető szabály, hogy állati eredetű termékfogyasztásunkat a lehető legkisebbre csökkentsük

Ne fogyasszunk olajokat és zsírt, az életeket is anélkül, párolva, főzve vagy sütve készítsük el.

- A tejtermékeket lehetőleg teljes mértékben hagyjuk el, ideálisan heti 1-2 alkalomra korlátozzuk.

- Húst, amennyiben fogyasztunk, csak zsír nélkül készítve, elsősorban sovány szárnyas (csirke, pulyka) formájában tegyük. A sertést hagyjuk el.

Együnk elegetA napi kalóriabevitelünk ideális esetben 1800-2400 kalória körül mozog. (A növényi alapú étrenden a kalóriaszámlálás alapvetően feleslegessé válik.)

- Figyeljünk az elégséges folyadékfogyasztásra (0,4 dl/10 testsúly-kg), elsősorban teák, víz formájában.
Felmerülő kérdések, személyes tanácsadás igénye esetén jelentkezzen!
bethesdakozpont@gmail.com

Népszerű bejegyzések