Pumpernickel
Hozzávalók:
(2 veknihez)
450 g (4 csésze) rozsliszt
(2 veknihez)
450 g (4 csésze) rozsliszt
225 g (2 csésze) teljes kiőrlésű liszt
115 g (3/4 csésze) bulgur búza
2 tk só
2 ek melasz
850 ml (3 és fél csésze) meleg víz
1 ek hidegen sajtolt növényi olaj
Keverjük össze a liszteket, a bulgur búzát és a sót. Keverjük össze a melaszt a meleg vízzel és adjuk a liszthez a növényi olajjal együtt. Egy tömör masszává dolgozzuk össze.
Helyezzük az előkészített sütőformákba (két kisebb téglalap alapú forma az ideális), jól benyomkodva a sarkoknál. Nagyon jót tesz neki, ha állni hagyjuk, ezért fedjük le frissentartó fóliával és meleg helyen hagyjuk állni akár 18-24 órát is.
Melegítsük elő a sütőt 110 fokra, szorosan fedjük le a sütőformákat alufóliával. Egy tepsit töltsünk meg forrásban lévő vízzel és helyezzünk egy rácsot a tetejére. Helyezzük a formákat a rácsra és óvatosan toljuk be a sütőbe. Süssük 4 órán keresztül, emeljük a sütő hőfokát 160 fokra. Ha szükséges, töltsük fel a vizet a tepsiben, vegyük le a fóliát a kenyerekről és süssük további 30-45 percig, illetve ameddig a kenyerek megszilárdulnak és a tetejükön kéreg képződik. Hagyjuk a formákban hűlni néhány percig, majd borítsuk őket rácsra. Kihűlve, vékonyra szeletelve kínáljuk.
+ Tipp: A recept forrása "A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája" című könyv, amelyben több mint 100 hagyományos kenyérreceptet találhatunk. Ajánljuk mindenkinek, aki szeretne házi kenyérsütéssel foglalkozni.