Mazsolás lencse

Az indiai lencsés ételek bár gazdag vitamin- és fehérjeforrások, gyakran feleslegesen sok olajjal vagy vajjal készülnek, amik megterhelhetik gyomrunkat és az epénket. Leegyszerűsített, 20 perc alatt elkészíthető, olajmentes változatunk kevésbé terheli meg az emésztőrendszert, ráadásul nagyon finom, így tökéletes lehet azokon a napokon, mikor tartalmas, de nem elnehezítő ételekre vágyunk.


Hozzávalók (2 főre):
1 bögre vörös vagy sárga lencse
3 bögre víz
2 gerezd fokhagyma
4 ek mazsola
2 ek indiai garam masala vagy curry fűszerkeverék*
2 kk só
Díszítéshez: 1 ek fekete szezámmag (opcionális)

*A masala keverékek általában chilivel készülnek, így aki nem szereti a csípőst, inkább enyhe curry keveréket részesítsen előnyben! Ízét tekintve mindkét változat nagyon finom a mazsolával.

Elkészítés:
A lencsét megmossuk, majd feltesszük főni a vízben, amelybe beleszórjuk a fűszereket, a sót, a feldarabolt fokhagyát és a mazsolát. Alacsony lángon, gyakran kavargatva és szükség esetén az elpárolgott vizet újraöntve, 20-30 perc alatt puhára főzzük.


Tálalhatjuk önmagában, egytálételként pitával vagy tetszőleges párolt zöldséggel kombinálva. Fogyaszthatjuk saláta mellé köretként is.

Népszerű bejegyzések