Kedvencünk: a kukorica!
Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb nyárvégi zöldségünk a kukorica – amely nem csak finom, hanem kifejezetten egészséges is.
Miért kerüljön kukorica a tányérunkra?
A kukorica igazi vitaminbomba: A-vitamin, B1, B2, B6 és C, sőt egy kis E-vitamin is található benne. A kukorica ásványi anyagokban (nátrium, kálium, kálcium, magnézium és foszfor) és nyomelemekben (vas és cink) is gazdag. Emellett kiváló élelmirost-forrás: magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az egészséges bélműködést.
Tudtad-e? A főtt kukoricában található B1 vitamin serkenti az agyműködésünket – míg annak hiányában a feszültségre, az idegességre és depresszióra is hajlamosabbá válunk. A B1 "boldogság-vitamin" rendszeres fogyasztásával tehát lelkiállapotunkra is hathatunk!
Hogyan együk?
A kukorica sütve vagy grillezve, illetve vízben főzve is igazán finom. Érdemes azonban elhagynunk a kukoricacsövekről a vajat, amely zsírral feleslegesen terheljük emésztő- és szívrendszerünk. Higgyük el, hogy anélkül is nagyon laktató és finom lesz!
Amennyiben kísérletező kedvünkben vagyunk, a hagyományos sós-vajas kukorica helyett akár próbáljunk ki valami teljesen újat!
Citromos-borsos csöves kukorica
Hozzávalók: citromkarikák és (lehetőleg frissen) őrölt fehér bors
Főzzük a kukoricát fedő alatt, 15-20 percig. A főtt kukoricát kenjük meg a citromkarikákkal, majd szórjuk meg a borssal. Fogyasszuk örömmel!